• corona teststraat

Terugblik corona

In 2020 werd de wereld opgeschrikt door de uitbraak van het coronavirus (COVID-19). Deze uitbraak ontwikkelde zich tot een pandemie met enorme gevolgen voor de volksgezondheid. 

Na de eerste melding in regio Haaglanden eind februari werd direct opgeschaald naar crisis-organisatie. Vanaf maart is er een callcenter ingericht om de grote hoeveelheid vragen over verschillende onderwerpen rondom het coronavirus te kunnen beantwoorden. Ook is sterk ingezet op het testen en bron- en contactonderzoek (BCO). 

Voor de bestrijding van het coronavirus heeft de GGD vanaf 1 juni een apart (tijdelijk) Programma Corona georganiseerd. Dit richt zich op drie hoofdtaken: callcenter, testen en BCO en wordt ondersteund door een expertisebureau. Het Programma Corona bestaat hoofdzakelijk uit medewerkers van GGD Haaglanden en honderden extern ingehuurde medewerkers. 

 

Callcenter

In de periode van juni tot en met augustus kwamen er doordeweeks gemiddeld 370 en in het weekend 120 telefonische vragen binnen bij het callcenter. Vanaf september liep dat op naar gemiddeld meer dan 500 per dag. In totaal werden vanaf juni 90.000 telefonische vragen door de GGD beantwoord. 

Teststraten

In maart 2020 begon de GGD op kleine schaal met het testen op COVID-19 met teams ter plaatse om monsters af te nemen. Toen in het voorjaar van 2020 het aantal testen toenam, is er een eerste testlocatie ingericht. Hier konden mensen met de auto langsrijden en vanuit de auto bemonsterd worden. Zo namen GGD-medewerkers enkele tientallen testen per dag af, bij zeer specifieke doelgroepen. 

Op de eerste testlocaties werkten medewerkers van diverse afdelingen van de GGD. Gelijktijdig werd een team geformeerd voor aanmelding, registreren, indiceren, planning, BCO, uitslagen verwerken en doorgeven. 

Op 1 juni zat de GGD op 3.300 testen per week op één testlocatie. Begin oktober nam de GGD 24.000 testen per week af op zeven locaties. Eind 2020 waren er tien teststraten, verspreid over de hele regio, waar tot 29.000 testen per week werden afgenomen. 

Bron- en contactonderzoek

Bij een positieve corona testuitslag starten we binnen 24 uur een BCO om na te gaan hoe iemand het coronavirus heeft opgelopen en of anderen mogelijk op dezelfde manier zijn besmet. Vanaf 1 juni voerde de GGD wekelijks ongeveer 125 BCO’s uit. Dit aantal is in de loop van 2020 opgelopen naar een maximum van bijna 800 BCO’s per week eind oktober.

Meer cijfers over COVID-19 in Haaglanden zijn te vinden op het Corona-dashboard.