• Anticonceptie

Seksuele gezondheid

Het Centrum Seksuele Gezondheid helpt mensen een seksueel gezond leven te leiden. Dat doen we onder andere door vroegtijdige opsporing en behandeling van soa’s en hiv, en voorlichting daarover. Onze speciale aandacht gaat daarbij uit naar risicogroepen, zoals sekswerkers, migranten en mannen die seks hebben met mannen.

Door vaccinatie helpen we (de verspreiding van) HPV en hepatitis A en B te voorkomen. Onze speciale SENSE-spreekuren dragen bij aan de seksuele gezondheid van jongeren tot en met 25 jaar. In 2020 heeft het CSG bijgedragen aan het bestrijden van seksueel overdraagbare aandoeningen en aan het voorkomen en bestrijden van ongewenste (tiener)zwangerschappen en van seksueel geweld.


HPV vaccinatie, © Fleur Beemster

 

In verband met de coronamaatregelen is vanaf medio maart - na een korte sluiting - alleen de strikt noodzakelijke en urgente dienstverlening hervat. Vanaf de zomer is de curatieve (medische) dienstverlening uitgebreid. In 2020 zijn uiteindelijk 7.655 consulten uitgevoerd. 

Spreekuur PrEP

Sinds 2019 kunnen mensen met een hoog risico op hiv terecht op het PrEP-spreekuur. De PrEP-medicatie beschermt tegen een hiv-infectie. In 2020 heeft het CSG 1.305 PrEP consulten gerealiseerd.